Çekişmeli boşanma davası nasıl açılır?

 

Çekişmeli boşanma davası nasıl açılır?

Çekişmeli boşanma davaları, boşanmaya esas teşkil eden olguların çekişmeli olduğu boşanma davalarıdır. Çekişmeli boşanma davası ile velayet davası, Medeni Kanun’un 161. maddesi ile 166. maddesi arasında yer alan "genel" ve "özel" boşanma sebeplerine dayanarak açılabilir:

Çekişmeli boşanma davasında boşanmanın genel nedenleri

Örneğin şiddetli geçimsizlik, mizaç uyuşmazlığı nedeniyle sürekli tartışmalar, tehditler, hakaretler, şiddet, güvensiz davranışlar, cinsel ilişkilerden kaçınma, eşin bir ortamda cinsel ilişkiye girmeye zorlaması. Evlilik birliğinin temellerinin sarsılmasına yol açan evlilik yükümlülüklerine uyulmaması gibi her durumda ayrı ayrı değerlendirilmesi gereken sınırsız sayıda neden olabilir. "genel boşanma sebepleri" arasında yer almaktadır. Boşanmanın genel nedenleri, evlilik birliğinin temellerini sarsan herhangi bir olay olarak tanımlanabilir.

Çekişmeli boşanma davasında özel boşanma sebepleri

Medeni Kanun'da sınırlı sayıda özel boşanma sebepleri belirtilmiştir. Boşanma avukatı bu hususla ilgili olarak sebepleri tabi ki çok daha geniş bir şekilde anlatacaktır. Kanunda belirtilen bu sebepler dışında özel bir boşanma sebebine dayanarak dava açılamaz. Özel boşanma gerekçesi ile çekişmeli boşanma davası açan eşin sadece özel boşanma sebebini ispatlaması gerekmektedir. Karşı tarafın kusurlu olduğunu kanıtlama zorunluluğu yoktur. Özel boşanma sebeplerine dayalı olarak çekişmeli boşanma davası açma sebepleri şunlardır:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kavacık Kuaför

Takside Öncelikli Olun

Yusuf Bulut Öztürk